Astronomie,  Waarneemverslagen

Meer cijfertjes dan normaal

Zondagavond heb ik eindelijk weer eens een vage-pluisjesjacht gedaan op het balkon. Ik vond de voorspellingen zo hoopvol dat ik zelfs de LightBridge naar boven had gezeuld. Ik had ’s middags even de tijd genomen om een nieuwe waarneemlijst te maken en daarbij mijn NELM-waarde van vorige keer (omennabij de 4.5) toegevoegd in DeepSkyLog en daardoor kon ik nu beter zien of objecten in mijn bereik liggen of niet. Het bleek dat wat O’ Meara als makkelijke objecten ziet toch niet helemaal geschikt zijn voor een 8” op een stadsbalkonnetje. Dus het monster naar boven

Op CalSky zag ik dat Io een dansje zou doen op Jupiter dus dat was het eerste dat ik bekeek. De GRS was er ook nog, en wat lichtere bolletjes op de zuidelijke equatoriale band, en een beetje grijzige strepen (festoons?) in de equatoriale zone. Het was veel kouder dan ik had verwacht (ik had gehoopt dat ik mijn skibroek niet meer nodig zou hebben) dus hierna ben ik me nog maar wat meer gaan aanpellen. Om 22:50 stond ik weer buiten.

Ik heb vanavond wat vaker de NELM bepaald, in twee gebieden: Gebied 3 en gebied 9 voor de kenners. 3 is een stuk in Grote Beer en 9 in Leeuw. De waarde kwam (zoals te verwachten valt) hoger uit in Grote Beer (4.56) dan in Leeuw (4.41). Te verwachten omdat Grote Beer rond het Zenit stond en Leeuw wat lager (en in de richting van Amsterdam).

Omdat het nog niet helemaal donker is (de horizon in het Westen is nog lichtblauw) speel ik wat met mijn minibino. Kan ik M3 zien hiermee? Nee, dat lukt niet. M13 wel. M111 zie ik zelfs zonder de minibino. Toevallig heb ik laatst mijn 4-jarige astroforumverjaardag gevierd en had ik mijn eerste waarneemverslagen opgezocht. Toen kon ik Coma Berenices echt helemaal niet zien.

Het eerste object dat ik door de telescoop bekijk is M53. Het valt me enorm tegen hoe slecht die te zien is. Geen slecht idee om die 12” naar boven te zeulen. Ik ga door naar M105 en NGC3384, die heb ik al heel lang niet bekeken. Ik houd van objecten die een beeldveld delen. NGC3384 is iets zwakker en kleiner dan M105 maar veel scheelt het niet. Bizar dat dat dan precies de grens is geweest van Messier zijn telescoop. Bekeken met een vergroting van 136xs. Ook M95 en M96 even in beeld gehad maar niet echt heel uitgebreid bekeken.

NGC3226 en NGC3227 dan, ook in Leo. Ook deze samen in beeld in de 11mm (dus met een vergroting van 136) met CLS en handdoek, 3227 staat rechtsboven, en 3226 linksonder. Dit stel ga ik woensdag zeker nog een keer bekijken op de BZD. Ze verdienen een donkere hemel (en ik ook!)
Het is ondertussen 23:45, NELM bepaling in Leo geeft geen hogere waarde. Bijna overal is omgevingslicht dus ik probeer zoveel mogelijk mijn ogen dicht te houden bij bijvoorbeeld een oculairwissel, of bij het bewegen naar mijn atlas, en die handdoek is echt een verademing. Zonder handdoek zijn de reflecties op de oculairs helderder dan de objecten die ik bekijk.

NGC3344 dan, staat bij een pijl-asterisme in het sterrenbeeld babyleeuwtje. Na een tijdje met 136x+CLS onder de handdoek denken dat ik hem zag, gecheckt in O’ Meara’s boek en bleek dat wat ik dacht dat de kern was een voorgrondsterretje was en wat ik dacht dat een helderdere vlek in een spiraalarm was de kern was. Nou ja, wel gezien dus. Ook deze is waarschijnlijk erg spectaculair onder een donkere hemel.

NGC3242 is heel moeilijk. Wordt geflankeerd door twee sterretjes, wat de waarneming wat lastig maakt (het is makkelijk om jezelf voor de gek te houden maar volgens mij ben ik redelijk conservatief in mijn twijfelen ). Met 224x en CLS + handdoek denk ik hem wel te zien. Nog een donkerehemel-kandidaat.

Ik doe een NELM-bepaling in Grote Beer en hier is het een stuk beter geworden: 5.13. Yes! Op weg naar M51 doe ik een dobsondansje maar mijn nek vindt dit een heel slecht idee dus ik stop er maar mee. Nou ja, dan nog maar even langs M81/M82 en NGC3077. M81 en 82 zijn een verademing, NGC3077 is een helder klein balletje bij een vergroting van 136x.

Het is ondertussen 1 uur en maandag is natuurlijk een werkdag. Ik had gehoopt dat M5 al te kunnen zien zou zijn maar helaas. In plaats daarvan verdrink ik nog even in M3 op de schofterige vergroting van 320x. M13 staat nog zo laag boven het dak dat ik volgens mij maar een kwart van de 30 centimeter van mijn telescoop gebruik, hij is zwakker dan M3. Nog even afscheid van Jupiter en de schaduw van Io met 136x en daarna de boel opgeruimd.

Al met al een geslaagde avond, ik heb weinig last gehad van de sluierbewolking waar ik over lees bij anderen, en de NELM in Grote Beer vond ik niet verkeerd. Leuk om dit bij te houden ook, dat helpt wel met het beoordelen van hoe goed of slecht een nacht was. Nu op naar de Breezanddijk woensdag. Gaan we daar ook ff lekker NELMen ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.