Astronomie,  Waarneemverslagen

Lunar 100

Ik wil meer waarnemen. Maar het weer is gewoon driewerf bagger, óf er is teveel maan. Dus wat gaan we doen? De maan waarnemen 🙂 Ik las op twitter over de Lunar 100, een serie interessante features op de maan. Niet alleen de mooiste kraters, maar ook kleine dingetjes, die interessant zijn omdat ze een aparte achtergrond hebben (of zelfs een onbekende oorsprong).

Ik opende een topic op Astroforum en kreeg een stapel interessante tips, zoals welke atlas het handigst is, wat extra leesvoer en een berg links, zoals deze prachtige schetsen van Jef de Wit. Gisteravond was er eindelijk weer eens zo’n heerlijke knisperig koude winteravond, en kon ik beginnen met een lijstje van L100 objecten die goed te zien zijn rondom volle maan. Ik heb van de meesten foto’s gemaakt met mijn telefoon door een smartphone adapter.

L12, Proclus, oblique-impact rays

Procus is het felste minikratertje rechtsonder de grote donkere mare linksboven

L18, Mare Serenitatis dark edges, distinct mare areas

Het gaat hier dus om de helderheidsverschillen binnenin en aan de randen van deze mare.

L25, Messier * Messier A, Oblique ricochet-impact pair

Het gaat hier dus om de twee kratertjes vlak naast elkaar. Let ook op de kraterstraal rechts ervan. Deze kraters zijn zo’n 10km groot.

L41, Bessel ray

Dit is een feature in Mare Serenitatis, dus dat kratertje met die straal eroverheen.

L47, Alphonsus dark spots

Het gaat dus om de donkere vlekjes hier. Dit is donker maremateriaal dat in de krater omhoog is gekomen. Met ander licht kun je beter het reliëf van de krater zien maar het gaat hier dus om de donkere vlekken.

L57, Reiner Gamma

Het gaat hier om het “visje” links van het midden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.