
Ik wil meer winter! Dijkgatsbos 20160229
Ik hou van de winter: het is lekker vroeg donker, de wintermelkweg (Orion!) prijkt aan de hemel en ijstenen zijn stiekum ook wel leuk. Helaas hebben we de afgelopen maanden weinig goed winterweer gehad maar deze week was het dan eindelijk wel bal: 3 avonden achter elkaar helder weer! Maandag was de hekkensluiter en stond ik samen met Hansweijers, kjrozema (LTNS!), RienH en Willem in het Dijkgatsbos. Eigenlijk was ik nog een beetje gaar van zondag en vooral aan het eind van de avond begon ik dat wel een beetje te merken. Ik was erg chaotisch bezig en heb niet zoveel nieuwe objecten gezien, oh en dauw, maar het was toch een heerlijke avond.
Rond 20u ofzo reed ik de parkeerplaats op, en daar waren kjrozema, Hansweijers en RienH al druk bezig. Ik had dezelfde spullen mee als zondag: De ZenithStar op AZ3 en de LightBridge. Ook had ik mijn camera mee, in de hoop nog een beetje een leuke timelapse te maken maar dankzij de dauw is dat niet zo goed gelukt. Ik heb wel een sfeerplaatje gemaakt. En ik noem ‘m: Orion met zijn hondjes, konijntje en neushoorntje (want we weten natuurlijk allemaal dat eenhoorns neushoorns zijn).
Ik begon met een hernieuwde poging om de nevels in de Pleiaden waar te nemen maar halverwege bedacht ik me, stuiterdieboink, en ging ik op zoek naar de Seagull Nevel. Ik geloof alleen dat die toch net ff te groot is voor de ZenithStar en ik kwam er niet helemaal uit. Zag hier en daar met de ZS wel wat neveligheid maar de wens is hier wel vaker de vader van de gedachte. Enfin, ik heb wel een aantal van de open clusters in de Seagull gevonden, NGC 2335 en NGC2343 maken allebei een soort van gelijkbenige driehoek met twee van de drie helderste sterren op de helft van de meeuw. Het zijn allebei geen spectaculaire clusters, beetje klein en niet zo rijk. Even verderop ligt 2353 en die is wel leuk, geflankeerd door twee helderdere sterren. Ik heb dit overigens toch met de LightBridge gedaan. Ik wil dit opnieuw proberen maar de winter duurt niet lang genoeg boehoe.
Willem was in de tussentijd ook gearriveerd met zijn prachtige creatieve 45cm dob. Bij hem hebben we mogen genieten van de paardekopnevel, of nou ja, IC434, want ik zag de hap die de paardekopnevel moest zijn net. Daarna hebben we naar de orionnevel gezien en verhip! Je zag wat kleur! De kern was wat blauwig en de “armen” wat paarsiger. Coolcoolcool.
Ik probeerde nog de pup te zien van Sirius maar de seeing was een heel stuk minder dan zondagavond. Stom dat ik er toen niet meer aandacht en tijd aan heb besteed. Toen herinnerde ik me dag ik een timelapse aan het schieten was en ging ik nog even proberen de camera in de LightBridge te hangen zodat je door de telescoop de sterren kon zien bewegen maar toen viel het me op dat alles bedauwd was en dat ik dus noch foto’s kon schieten, noch met de ZenithStar kon gaan kijken. Zucht. Fotospullen dan maar opruimen. Doeiiii.
Ik keek naar mijn waarneemlijst. Poeh wat een moeilijke dingen bedenk ik toch steeds voor mezelf :/ M109 dan, die heb ik alleen nog maar op mijn balkon net-aan gezien maar zou wel erg veel leuker moeten zijn, zie de schets van TomC http://www.deepskylog.be/deepsky/dra…89_resized.jpg (WOW). Ik zie een kern met een wazige halo die naar buiten weer een pietsie lijkt te verhelderen, maar lang niet zo knap gedetailleerd als de waarneming van Tom. Maar ja, ik was eigenlijk ook gewoon onwijs fladderig en druk en het is al een godswonder dat ik het geduld voor deze ‘starhop’ kon vinden
Ik heb ook nog staan turen of ik M81 met het blote oog kon zien. Nee.
Heb nog wel M81 en M82 bij Hansweijers gekeken, die had ook een niet nader te noemen nieuw XE oculair, potversnot wat een beeld gaf dat! OH ja en bij Willem in de 18” nog gekeken naar M51, met spiraalarmen waar je duizelig van wordt, M101 met overal pluisjes en de spoelnevel, NGC 4565, met die donkere baan in het midden wauuuwwie.
NGC 3242, the Ghost of Jupiter heb ik ook gezien. Ik kon ‘m eerst niet vinden, de lucht was daar niet zo best, en ook iets met ongeduldig. Na een paar keer ademhalen opnieuw geprobeerd en toen had ik ‘m! Hij was een beetje blauwiggroenig, en na effe turen dacht ik dat hij puntjes had. Wel een leuk ding! Volgende keer opnieuw proberen
Toen geprobeerd om M3 met het blote oog te zien, ik weet niet zeker of het nou gelukt is maar ik denk het wel. Als ik mijn scoop richtte op de plek waar ik ‘m dacht te zien zat ik er namelijk precies naast, en dat klopt wel met mijn RDF die er altijd precies naast zit. Ik moet dat ding hoognodig vervangen. In ieder geval was het leuk om M3 weer eens te zien maar hij was wel wat wollig. Seeing was erg matig. Maar goed, toch maar eens op naar Jupiter want dat moest van iemand op het forum nee hoor, die dubbele schaduwovergang was de eigenlijke reden.
Ik geloof dat we met zijn allen gingen synchroonzwiepen toen, zo rond half 12. Op dat moment was Europa al bezig met de schaduwovergang en Io stond aan het randje. Het ziet er altijd erg schattig uit, zo’n maantje dat ieder moment de planeetschijf kan betreden. Het was een erg mooi gezicht en het feit dat je en het maantje, en de schaduw, zo dicht bij elkaar, voor de planeetschijf zag, gaf een enorm gaaf 3D-effect. *haalt hart op*
Hierna was de koek op: het was immers gewoon maandag en ik was nog gaar van zondag. Ik hoop echt dat er nog een kans komt deze nieuwe maan periode want ik wil nog zoveel in de wintermelkweg zien!