Astronomie,  Waarneemverslagen

Gekkenwerk/mazzel

Afgelopen maandag (13-11) zou er een mooie samenstand zijn van Venus en Jupiter. Doorgaans boeien samenstanden mij niet zo, maar deze samenstand was lekkker dichtbij elkaar met een lekker heldere planeet op een mooi moment dan de dag..

Daarnaast vond ik het leuk om te gaan kijken, vanwege wat je ziet. Venus is een binnenplaneet, die staat dichter bij de zon dan de aarde. Jupiter staat verder van de aarde af. Misschien denk je nu “Lekker belangrijk…” maar je kijkt dus *langs* de zon naar Venus op een afstand van ~ 246 miljoen km en Jupiter is bijna 4x zo ver weg:~ 957 miljoen km! En dat dus binnen een kwart graad van elkaar af. Plaatje is van Scientias en de schaal klopt niet, maar het gaat om het idee!

 

 

 

 

Een kwart graad, dat is de helft van de volle maan. Lekker dichtbij elkaar maar wel ver genoeg van elkaar af om te kunnen zien dat je naar 2 objecten kijkt. Maar goed het was dus wel een uitdaging, vlak voor zonsopgang en de weersverwachting was.. hmmm… matig te noemen 🙂 Maar het is toch gelukt!

De wekker een kwartiertje eerder en zonder ontbijt gauw de fiets gepakt naar een plekje buiten de stad waar de zuidoostelijke horizon goed te zien was. Nou ja, als de wolken een beeetje zouden opzouten dan. Terwijl ik daarop wacht, geniet ik van de maan met earthshine hoog boven mijn hoofd, en geniet ik van het prachtige uitzicht, de rust op het dijkje en het idee dat ik niet helemaal spoor.

Ik durf maar 1 keer snel een shot van de maan te maken (ook om de focus te checken) omdat het wel eens een heel klein gaatje tussen de bewolking zou kunnen worden.

Maar uiteindelijk zijn ze daar dan. Venus  lukte nog met het blote oog, Jupiter was niet zo gemakkelijk meer, maar fotografisch was het nog best leuk… Voila:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.