Waarneemverslagen

Een verstandige meid…

Zondagavond 14 januari was het weer helder, alleen was ik al mega-gaar van een hectische week en een avondje bandjes kijken dus ik kon het niet aan mezelf verkopen om naar een donkere plek te rijden. Nou, dan maar in de tuin waarnemen! Ik heb daar immers ook wel eens de Melkweg gezien dus moet goed komen.

Nou… Ja en nee 😉

Op het allerlaatste moment even snel een waarneemlijst-voor-thuis in elkaar geflanst en gauw de telescoop naar buiten gezet zodat hij rustig kon afkoelen terwijl mijn vriend en ik binnen een epische lasagne voorbereidden. Als die in de oven staat besluit ik dat halfuurtje ook alvast te benutten. Mijn waarneemlijst begon ERG optimistisch met M30 maar die staat echt al te laag. Hallo Esther, het is januari!

Nou, schroef dat, ik heb zicht op het noordwesten dus ik doe toch nog even vreselijk off-season M15. Toch nog een bolhoop vanavond 😀 Natuurlijk niet scherp te krijgen met een nog afkoelende spiegel, en zo laag in het westen. Daarna een moedige poging om komeet Heinze te zoeken maar hij staat al in de lichtsoep van de stad en ik zie niks en dan is de lasagne klaar en moet ik naar binnen. Jamaar… Mimimimimimimi…. Ok, geen Heinze vandaag.

Na het eten met 3 laagjes extra opnieuw naar buiten. Ondertussen 19:45, en ik heb nog wel een paar uurtjes als ik op een redelijke tijd naar bed wil. Heinze wordt hem niet meer, dus eens ff kijken wat dan wel…. Eh, is dat Cetus? OMG ik heb nog nooit thuis zo veel van het zeemonster gezien! Cool. Er was iets met Mira toch? Ja, die is wel heel duidelijk blote-oog nu. NGC 936 daar vlakbij is een leuk stelsel met een heldere kern. Ik zie niet echt de tie-fighter-vorm erin, maar wel… puntjes… Ik meen erboven (ik bedoel, zuidwest) nog een groter, diffuser stelsel te zien, maar weet het niet zeker. Kan ook reflectie zijn van wat lichten bij de buren. Ik had een plekje gevonden waar ik geen last had van de buitenverlichting maar als ze dan de binnenverlichting aanzetten en de gordijnen openlaten…

Ik merk intussen ook dat hier in de tuin stelsels ontwaren met 24mm eigenlijk gewoon te weinig contrast geeft en met de 17.3mm Delos een stuk makkelijker gaat.

NGC 1055 lukt niet. OK dan maar wat helderdere objecten waarnemen, M77 geschetst. Tadaaaa… Leuk object! Mijn schets doet het geen eer aan, de aanzetten-tot-spiraalarmen waren subtieler maar de knot onderin zag ik wel degelijk. Ook leuk: Hij staat vlakbij een soort van L-vorm van sterren.

M77 met 16″ Canopus, en 6.7mm oculair (260x) met CLS

Hierna word ik toch weer overmoedig en ga ik op jacht naar NGC1333. Wat niet lukt. Natuurlijk niet. Goed, de Voermannetjes dus, de Objecten van de maand. M37 is een bjoet, een soort van winter-M11 met een heldere, gelige lucida en donkere baantjes van ontbrekende sterretjes. Ik pak mijn schetsspullen. Leg ze weer weg. Pak ze weer. Nee joh dat kan je niet maken… M36 is ongeveer even groot maar voelt toch wat lomper. Grotere helderheidsverschillen en er zitten een paar boogjes in de sterstrengen die doen denken aan een ^_^ smiley. Op weg naar M38 stuit ik eerst op NGC1907, wat een POEPIE. M38 met NGC1907 samen in de Panoptic 27mm is een prachtgezicht, in M38 verschijnt een soort van pijlvorm en NGC1907 wordt een dotje.

Aan de andere kant van de hemel kijk ik eerst naar het dubbelcluster en daarna NGC957, een langwerpig cluster met wat heldere sterren ervoor, erin? Volgens Stellarium zit in Taurus een “poor man’s double cluster” maar zo poor vind ik het niet. NGC1817 is een rijk, flink open cluster en NGC1807 blijkbaar een asterisme, maar het is echt een leuk gezicht. NGC1807 doet een beetje denken aan een vogel met de vleugels wijd.

En dan zie ik even helemaal niks want buren aan de andere kant doen het licht boven aan met de gordijnen open @_@ TOENK.

Enfin, gordijntjes weer dicht, klein beetje terug gewend aan het donker en door met de top tip van Jan: NGC1514. In eerste instantie denk ik ‘bleh ik zie niks’ maar met OIII blijkt om 1 van de sterretjes een aanzienlijke nevel te zitten. Dit is eigenlijk hoe ik vind dat NGC7023 er visueel uit moet zien maar die doet het echt niet zo goed als deze knapperd. Met 11 mm en OIII lijkt er zelfs een beetje structuur in te zitten. YES.

OK ondertussen mag ik wel naar de Orionnevel kijken van mezelf. De vorige keer in het Dijkgatsbos was ik enorm onder de indruk van de structuren in het heldere deel van de nevel en ik neem daar eens even goed de tijd voor. Nog een stukje collimeren voor het trapezium en de E- en F-sterren staan zowat naar me te zwaaien. Vriendjelief even naar buiten gehaald en hij vindt het ook erg mooi. Ik zie zelfs enig enthousiasme 😀 (Hij is meestal nogal understated, hihi).

Ondertussen toch alweer ongeveer half 11, dus nog even een rondje showpieces in Tweeling: de eskimonevel, M35 en NGC2158 en NGC2171/2 en daarna tijd om op te gaan ruimen. En je zal het net zien: Terwijl ik het lichtschild van de Canopus losdraai, gaan de lichten bij de buren uit.

Vul hier een scheldwoord naar keuze in.

Even twijfel ik nog, maar besluit toch door te zetten met het stoppen. Morgen weer maandag he…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.