Astronomie,  Waarneemverslagen

Door de ogen van een ander

Deze week heb ik twee keer een ‘outsider’ mee gehad met waarnemen. De beeldredacteur van Folia, Daniel, wilde graag een keer een nevel fotograferen in het observatorium van het API, en in de loop van de tijd is dat idee uitgegroeid tot een aardig projectje 🙂 Erg leuk om de verschillende kanten van mijn werk/hobby te kunnen overbrengen aan iemand die professioneel met beeld bezig is.

23-8: APO

Dinsdag was de eerste aflevering in deze serie. Dit was voor mij extra spannend omdat het voor mij ook voor het eerst was dat ik foto’s zou maken in het APO. Gelukkig kon ik de apo-koningin bellen als er wat mis was, en had ik wel wat instructie gehad (en zelf wat kennis ondertussen).

Doelen waren M17 en NGC7380, en al gauw bleek dat het toch allemaal niet zo simpel was als we gehoopt hadden. Ik was vergeten de koeling van de camera aan te zetten dus de eerste foto’s (van M17) waren foto’s van de sensorruis. En de foto’s van NGC7380 lijken ook niet helemaal gelukt. Gelukkig heeft Daniel wel wat mooie foto’s kunnen maken in het observatorium en op het dak. En we hebben een hoop geleerd. Een van de mooie foto’s is trouwens deze, die hij al deelde via Instagram:

26-8: Afsluitdijk

Gelukkig hebben we een tijdje stabiel warm en zonnig zomerweer, dus vrijdag konden we nog een keer data verzamelen, ditmaal op de Afsluitdijk. Omdat ik wel vermoedde dat ik veel met de fotografie bezig zou zijn, besloot ik de (nog in elkaar zittende) 8″ reistelescoop die ik van Michael geleend heb voor La Palma mee te nemen en niet de LightBridge. Kon ik ook mooi oefenen.

Daniel zou rond half 9 daar zijn om de zonsondergang te fotograferen en ik zou rond 9u komen. Bij aankosmt waren Jan, Remko en Hans er ook al. Fototje gemaakt van de heren op de basaltblokken:

 

Daarna rustigaan de spullen uitgepakt en klaargezet. Ditmaal zouden we NGC7000 en M31 fotograferen. Daniel had een knappe 300mm prime lens gehuurd, en heeft een 5D. Die combi op de Star Adventurer gezet en op de eerste foto’s knalde de Noord-Amerikanevel al van het beeld. WHAAH! Daniel was zo te horen ook erg in zijn nopjes 🙂

Na wat testen en turen en wolken konden we dan een eerste serie starten. Jammer genoeg zijn die foto’s achteraf toch geplaagd door veel sluierwolkjes, maar later hebben we nog meer data kunnen schieten. In de tussentijd ik aan het spelen met de reisdob. Het eerste dat ik opzocht was Saturnus. Dat ging nog net, zo laag boven de horizon. Het grappige is dat je spontaan een vakantiegevoel krijgt van op je kont op de grond zitten naast een lage telescoop 😀

Na Saturnus ging ik op zoek naar M17 maar het was niet zo gemakkelijk om te starhoppen zonder visuele zoeker. Ik moet daar nog wat meer aan wennen. Na een tijdje maar opgegeven en NGC7000 in beeld gezet. En jawel hoor, heel duidelijk! WHAAH! Dat lukt nooit met de LB. Ook de Sluiernevel opgezocht. Niet in zijn geheel in beeld maar toch duidelijk een groter stuk sliert dan anders. En nog steeds Best Veel Licht.

Nog een keer op zoek naar M17, verrekijker van Remko geleend. Dat hielp en na een tijdje had ik hem dan toch in beeld. Oculairwissel naar de 11mm was dan weer een uitdaging. Welke kant moet ik opdraaien? Ennnn de zwaan was weer kwijt. Na wat gesukkel uiteindelijk toch gelukt, ook aan Daniel laten zien (toch leuk als hij visueel ook kan zien wat we dinsdag … euh… niet gefotografeerd hebben).

Oh ja en Barnard’s E heb ik ook gezien. Ik dacht: Ik probeer het gewoon en dat lukte makkelijk. Hapslikweg!

M31 stond ook prachtig in beeld. Twee keer bekeken, aan het begin van de avond op circa 30 graden en later tegen het zenit aan. Wat een enorm verschil! 2x zo groot ofzo. Wow, wat een knoepert! Heerlijk.

Ik heb ook de helixnevel nog opgezocht, die viel me wat tegen maar het was wel in het wat lichtvervuildere stukje hemel, daar.

Dit alles vond plaats tussen de fotografische capriolen door, en volgens mij zijn de foto’s ook goed gelukt. Maar die komen een andere keer. In een magazine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.