Waarneemverslagen

28 april balkonscene

(geschreven 1 mei maar verslag van 28 april)

Afgelopen zondag ik weer kunnen waarnemen! Na de verjaardag van mijn vader nog even op het balkon opgesteld, hoewel ik eigenlijk best gesloopt was. Mac lag ook al half te slapen op de bank 🙂 Ik geloof dat ik rond elf uur naar buiten ging. Nog een keer goed naar het steelpannetje gekeken, ik kon perifeer nèt eta zien. Nou ja, het was om elf uur natuurlijk nog redelijk licht, en de lichten van de overburen hielpen zoals altijd weer niet mee.

Ik had die ochtend, op basis van wat beschrijvingen in the backyard astronomers guide al een lijstje gemaakt van objecten die ik wilde gaan bekijken op een donkere plaats, en ook een lijstje voor op het balkon maar dat was wat meer natte-vingerwerk. Ook niet gelet op magnitudes dus eigenlijk was ik niet zo goed voorbereid. Daarnaast kreeg ik de telescoop niet goed scherpgesteld, sterren werden geen goede stipjes. Ik moest dus weer aan de collimatie (wat een rotklus is dat :S).

Het eerste dat ik wel echt wilde zien was het dubbelcluster tussen Perseus en Andromeda in. Past natuurlijk voor geen meter in mijn miezerige 50-graden-25-mm-oculairtje maar goed, ook als je heen en weer moet bewegen is het een indrukwekkend geheel. Het viel me op dat de linker wat meer gecentreerd was en de rechter wat meer een ringvorm had. Hier had ik niet zo’n last van het feit dat stipjes geen stipjes waren eigenlijk.

Hierna ben ik op zoek gegaan naar M95/M96 die in Leo te zien waren. Leo staat nu mooi in het zuidwesten en hoewel er *erg* veel lichtvervuiling uit het zuiden komt (Amsterdam) is hij hoog genoeg dat je er toch wel wat in kan zien. Ik kon de heren stelsels echter voor geen me-ter vinden. Bah. Heb het wel een tijdje geprobeerd maar het zat er gewoon niet. Ditto voor M108. Nou ja, M95 heeft een magnitude van 11.nogwat en M96 10.eenbeetje dus misschien was ik gewoon een tikkeltje optimistisch. M108 is 10.7.

Daarna besloten om een bolhoopje op te zoeken, die zijn beter te doen in de stad, dacht ik. Dus op naar M53. Was een uitdaging omdat je met de lichtveruiling echt ont-zet-tend je best moet doen om überhaupt Coma Berenices te zien. Maar die hing iets boven het dak en met een beetje tureluuren lukte het me toch om de haak erin te zien (vooral ook dankzij de sterren die het haar voorstellen, volgens mij). M53 daarna vinden ging best redelijk, maar ik had moeite om de afzonderlijke sterren erin op te lossen. Geswitched naar een grotere vergroting, eerst meteen 7,5 maar daarmee keek ik er recht doorheen, denk ik. Met 10mm ging het redelijk maar zag ik nog geen afzonderlijke sterren. Misschien toch ook door de slechte collimatie. Magnitude van M53 is overigens 8.33.

M3 stond ook op de lijst maar viel net in een lichtbundel die vanaf het ziekenhuis/de brandweer schijnt. Heb ik dus maar niet geprobeerd.

Eigenlijk kon ik niet zo goed bedenken wat ik dan wel moest gaan doen. Blijkbaar waren stelsels te hoog gegrepen en moet ik gewoon een goede lijst maken van *echt* heldere objecten die ik vanaf het balkon kon doen. Ik was nog van plan om te gaan wachten tot de maan en Saturnus er waren maar die lieten nog even op zich wachten dus in plaats daarvan heb ik nog met een kaartje in de hand wat sterrenbeelden gejaagd. Fijn om Hercules en Lier weer gezien te hebben, en ik heb voor het eerst Cepheus herkend. Daarnaast was de kop van de draak te zien.

Ondertussen zag ik dat Mac al richting bed aan het gaan was en ik vond het ook wel mooi geweest. Ik heb vakantie en denk/hoop dat ik later van de week nog wel wat meer ga kunnen waarnemen.