Astronomie,  Waarneemverslagen

0 mojo, starhoppen vanaf DSO’s en meer

Gisteravond was ik voor het eerst in pak-m-beet een halfjaar weer in het Dijkgatsbos om sterren te kijken. De laatste keer was in april of mei, en toen was de boel beslagen voor ik goed en wel kon gaan beginnen dus dat was minder geslaagd. Maar nu weer met gerepareerde dauwbescherming en frisse moed op naar de kop van Noord-Holland. Ik heb vooral sterrenstelsels waargenomen, hoewel er ook nog een joekel van een meteoor (een Orionide?) langskwam. Het was een beetje de avond van het starhoppen vanaf deep-sky objecten (DSO’s dus 😉 en zo heb ik als ‘bijvangst’ nog 2 extra sterrenstelsels en een open cluster bekeken.

We hadden afgesproken om 20:00 maar ik was iets eerder, en na een prettig weerzien met de aanwezigen (die ook al een tijd niet waren geweest) startte ik met opbouwen van de telescoop. Blijkbaar had ik dat écht al te lang niet gedaan want ik had de spiegelbak niet goed in de rocker gezet en hij donderde eruit. Gelukkig geen schade en weer verder. Hoi ik ben Esther en ik ben onhandig. Ik had sowieso niet echt mojo, het is nog een klein wonder dat ik zoveel vage veegjes heb gezien ?

Ik had ditmaal mijn waarneemlijst gemaakt in SkySafari, want dat heb ik een beetje ‘ontdekt’ in La Palma deze nazomer. Ik weet niet of ik dat ga blijven doen want je kan geen opmerkingen toevoegen en zo weet ik dus tijdens het waarnemen helemaal niet meer waaróm ik een bepaald object wilde zien.

Het is overigens wel lekker snel, en het helpt als de objecten allemaal bij elkaar in de buurt zitten.

Wat hoogtepunten:

  • Een heldere meteoor onder Pegasus;
  • Starhoppen vanaf NGC752, NGC891 en NGC404;
  • Nog een mooie sterketting in de vorm van een lach tijdens een starhop maar ik weet niet meer waar;
  • Hoe de Plejaden opkwamen, precies tussen 2 boomtoppen in;
  • Op de terugweg Orion weerzien;
  • Bij bijna-thuiskomst de oranje, halfvolle maan laag boven de stad zien opkomen…
De Plejaden tussen twee boomtoppen in, en linksbovenin het Alpha Persei “cluster”.
Herbewerkte foto van vorig jaar want 0 mojo betekent geen energie om je camera uit de tas te pakken…

Verder waren de objecten die ik heb waargenomen allemaal kleine, wazige pluisjes die je net aan kon zien, dus ik heb niet zoveel zin om te gaan proberen die dingen apart te beschrijven alsof ze heel verschillend waren. De enige echt leuke was Arp 331, een sterrenstelselketting in Vissen, wat in principe natuurlijk ook vage pluisjes waren maar wel vage pluisjes op een rij.

Voor wie geïnteresseerd is in mijn ongeïnspireerde notities: Zie deepskylog :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.