Astronomie

Leuker dan de supermaan: Maanillusie!

Het zal niemand ontgaan dat er morgen (14 november 2016) een zogenaamde supermaan te zien zal zijn. De maan staat dan dichter bij de aarde dan gemiddeld, en lijkt daarom groter. Maar echt super bijzonder is zo’n supermaan helemaal niet. Buiten het feit dat je het verschil bijna niet ziet, is het ook nog eens een bijna jaarlijks verschijnsel.

Wat eigenlijk veel leuker is, is het verschijnsel maanillusie. Dit houdt in dat de maan (en ook de zon en andere astronomische objecten), als hij vlakbij aardse objecten staat, veel groter lijkt dan als hij boven in het zenit staat. Dit gezichtsbedrog is vele malen spectaculairder dan het minieme verschil tussen een minimaan en een supermaan, en je kunt het ook nog eens iedere maansopkomst of -ondergang zien.

Dit is een voorbeeldje (via Flickr):

Moon illusion | Photography by REMIBRIDOT on Flickr #nature #moon #illusion - @nature

 

Gaaf toch?

Het enige dat je nodig hebt is een heldere hemel en de kennis wanneer de maan opkomt of ondergaat. Een site die ik veel gebruik voor de maansopkomst en -ondergang is deze. Voor de weersverwachting kijk ik hier.

Wil je dit fenomeen vastleggen, zorg dan voor een lens of telescoop met tussen de 135 en 400 mm brandpuntsafstand, zicht op het oosten en natuurlijk een goede horizon. Het effect is het duidelijkst als de voorgrondobject(en) ook ver weg zijn, en dan hoef je ook niet te emmeren met focus en dan valt het formaat van de maan extra op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.