Astronomie

Petitie: Red de duisternis

Mijn hart breekt als ik lees over de plannen om de Afsluitdijk in een nieuw licht te zetten. Als amateurastronoom uit de Randstad is de Afsluitdijk een van de laatste plekken waar ik nog enige vorm van duisternis kan vinden op schappelijke reisafstand. Nederland is één van de meest lichtvervuilde plekken op aarde, en de Afsluitdijk is één van de zeer weinige plekken van Nederland waar we de Melkweg nog kunnen zien.

Er is nog niet heel veel duidelijk over de precieze plannen, en als antwoord op een vraag van een bevriend nachtliefhebber verklaarde Roosengaarde dat het geheel “in harmonie met mens en natuur” ontworpen zal worden, maar ik vraag me af hoe lichtgevende vliegertouwen in dat beeld passen. Ik hoop werkelijk dat die niet op of bij de Breezanddijk komen want dan is het over met de pret voor ons, en ik houd mijn hart vast voor de overige plannen.

Als outreach-coördinator bij het astronomische instituut van de UvA krijg ik tijdens onze sterrenkijkavonden regelmatig de vraag waar mensen het best kunnen gaan sterren kijken. Of waar ze de Melkweg nog kunnen zien in Nederland. Mijn antwoord is dan steevast de Afsluitdijk. Moet dan voortaan mijn antwoord gaan zijn dat ze naar het duisternispark op Terschelling moeten? Met de wetenschap dat het misschien een enkele weekendnacht per nieuwe maanperiode helder is?

Nu weet ik wel dat mijn argument (ik kan mijn hobby niet meer uitvoeren!) niet opgewassen is tegen de economische belangen die lichtvervuiling overal in Nederland doen oprukken.  Maar duisternis is een oerwaarde, en onlangs nog gaven medici een persbericht uit, dat waarschuwde voor de gezondheidsgevaren van lichtvervuiling. Niet alleen voor nachtbeestjes, maar ook voor ons zelf. Lichtvervuiling is dus een algemener probleem, dat meer en meer oprukt, en het zou enorm zonde zijn als we niet meer ons toevlucht kunnen nemen op de Afsluitdijk.

Vandaar dat ik een petitie heb geopend op https://afsluitdijkdonker.petities.nl om daarmee uiteindelijk hopelijk Minister Schultz van Haegen te laten nadenken over hoe belangrijk het behoud van duisternis is. Niet alleen hobby-astronomen, maar ook dieren en het milieu in het algemeen zouden er baat bij hebben als er een rem zou komen op overbodig licht. Dus deel, teken, like, share en help mij en jezelf aan het behoud van een klein stukje duisternis in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.