Astronomie

Nocty clocties, yeah!

Nadeel van in Nederland wonen is dat het hier in de zomer pas laat donker wordt, en dan ook nog eens niet écht donker. Maar het voordeel is dat je in die tijd wel soms kunt genieten van heus “spaceweather”: Lichtende nachtwolken oftewel Noctilucent Clouds.

Lichtende nachtwolken zijn wolken van ijskristallen in de mesosfeer, op zo’n 80-85 km hoogte. Het zijn restanten van meteoroïden, dus basically ruimtepuin. Je ziet ze overdag niet, maar als de zon net onder is gegaan en het hier op aarde al donker aan het worden is, worden juist die ijskristallen in de mesosfeer verlicht en kun je genieten deze lichtende nachtwolken.

Terwijl ik in eerdere jaren menige avond wakker ben gebleven voor niets, is het de afgelopen periode vaak prijs geweest! Woensdagavond 13 juni was erg spectaculair, maar zaterdag 15 juni waren ze ook te zien, en toevallig de kortste nacht was de extreemste display die ik ooit heb gezien!

Hier een animatie van 13 juni (met een 50mm lens):

Je ziet dat dat vooral aan de horizon is. Op 21 juni spreidde het zich uit tot aan het zenit en verder! Bizar!

Om heel eerlijk te zijn mag het na deze spektakels onderhand wel weer gewoon ‘s nachts donker worden, en dan het liefst een beetje op tijd ook. Ik mis de pluisjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.