Astronomie,  Oetie legt uit

Misverstanden over vallende sterren

Een paar keer per jaar staan de kranten (en het web) er bol van: Er komt een meteorenregen aan en je kan duizendmiljoenmiljard wensen doen! Dus die avond stap je naar buiten want dat MOET je zien, en … niets! Hoe kan dat nou? De *noem hier bekende krant of nieuwssite* zou toch een betrouwbare bron moeten zijn! Dat zijn ze meestal wel. Maar de duvel zit hem in de details. En die kunnen nog wel eens belangrijk zijn. Hier zijn wat veelvoorkomende misverstanden over vallende sterren, gevolgd door hoe het wèl zit.

Een Perseïde, vanaf mijn balkon in Purmerend

De delta-dingesen of kappa-zusenzo pieken. Dat wordt niet slapen vannacht!

Mwah. Voor de meeste mensen zijn er twee meteorenzwermen interessant: De Perseïden in augustus en de Geminiden in december. Voor alle andere meteorenregens geldt dat je er wel enorm veel geduld en/of mazzel voor moet hebben om er wat van te zien, met een stuk of 10-20 vallende sterren per uur. De Perseïden en Geminiden zorgen respectievelijk voor 85 en 120 meteoren per uur. Klinkt al een stuk spectaculairder maar als je er een kwart van ziet, is dat heel wat. Allereerst kan je niet overal tegelijk kijken, en daarnaast zijn ze niet allemaal even helder, waardoor een groot deel verzuipt in lichtvervuiling of maanlicht.

Je moet naar het radiant kijken om zoveel mogelijk vallende sterren te zien.

Ben jij in je geboorteplaats? Dikke kans van niet. Het radiant is het gebied waar de sterren vandaan lijken te komen. Dit is niet automatisch waar ze het best te zien zijn. Zie onderstaande foto (via Flickr): Je ziet waar de sterren vandaan komen, maar de plek waar ze vandaan lijken te komen is vrij leeg. Deze foto neemt bijna de halve hemel in beslag en je ziet dat veel meteoren een flink stuk buiten het radiant vallen.

Perseiden door mLu.fotos

Even uit het raam kijken of in de tuin gaan staan = meteen prijs

Was het maar zo’n feest. Liefst zoek je een plek op met zo min mogelijk lichtvervuiling en geef je je ogen de tijd om te wennen aan het donker. Hoe? In een stuk dat ik eerder schreef over het zien van de Melkweg in Nederland staan tips die ook voor meteoren van toepassing zijn. Nog even ten overvloede: Dit is alleen zinvol bij de Perseïden en Geminiden.

Een meteoor is een stukje ruimtepuin dat in brand vliegt

Hmmmmnee. Het lichtspoor dat je ziet is een deeltje dat de atmosfeer binnenkomt en niet in brand vliegt maar het resultaat van enorme druk en de ionisatie van de lucht rondom het deeltje. Veel gaver toch?

Het zijn toch meteorieten?

Meteorieten zijn meteoren die op de aarde gevallen zijn, zoals laatst in Broek in Waterland. De meeste meteoren redden het niet tot het aardoppervlak en blijven dus meteoren heten.

Het is allemaal wel erg moeilijk…

Dat valt wel mee, zolang je betrouwbare bronnen raadpleegt. De echte kenners zitten bij http://hemel.waarnemen.com, KNVWS werkgroep meteoren en de IMO (International Meteor Organization). Deze mensen weten *echt* hoe het zit en houden zich het hele jaar door bezig met meteoren. Je vindt op hun websites trouwens ook precieze details over wanneer je het beste kunt kijken, en veel interessante achtergrondinformatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.