Astronomie,  Oetie legt uit

Leuker dan kerst

Vandaag is de winterzonnewende, de kortste dag/langste nacht. Vanaf vandaag worden de dagen dus langer en gaat de zon iedere dag weer een klein stukje hoger staan. Een leuke manier om dat vast te leggen is door middel van een solargraph.

Dit is mijn solargraph van 2 jaar geleden, van het balkon

Een solargraph is een heeeeeeeeel lange opname van de zon met een zelfgemaakte analoge pinhole camera.

Klinkt complex? Welnee, je hebt het zo gemaakt. Het enige lastige dat je nodig hebt is old school fotopapier. Dat is tegenwoordig nogal moeilijk te vinden, maar kunt het onder andere bestellen bij FotoFilmFabriekHet gaat dan om Adox EasyPrint RC312. De verzendkosten zijn wel vrij heftig (7 euro) maar het blijft goedkoper dan bijvoorbeeld bij bol.com.

Adox Easy Print RC 312 | 24x30cm | 10 vel | mat

Ik vond deze tip op de site van @zonnekijkster. Zij heeft trouwens ook prachtige voorbeelden van solargraphs op haar site staan, en een erg goed howto-filmpje:

Mijn ultra-luie manier was met een koffiepadblik. Bij de kringloop kosten die als het goed is nog geen 50 cent, neem er wel eentje zonder schermpje natuurlijk. Prop daar in een donkere ruimte een vel fotopapier in met de gladde kant naar waar je het gaatje gaat maken, maak het dicht met wat duct tape, prik ongeveer in het midden met een naald een klein gaatje en klaar is kees.

Je moet het blikje wel goed stevig ophangen EN er bestaat natuurlijk de kans dat iemand het blikje aanziet voor vandalisme of zelfs een bom(!) dus het is handig om er even een briefje aan vast te maken (natuurlijk wel beschermen tegen de elementen). Je wil natuurlijk niet met je blikje in het nieuws komen.

Na een halfjaar kun je het blikje binnenhalen, de foto (snel, en liefst in het donker) inscannen en eventueel wat bewerken in GIMP ofzo, en voila! Je eigen solargraph!

Edit 3 januari: Hij hangt er! Eindelijk de moed verzameld en hem tegen de schutting geschroefd. Woepie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.