Astrofotografie,  Astronomie

Kerstkomeet

Hij is overal in het nieuws, komeet 46P/Wirtanen. Hij zou blote-oog-helderheid moeten zijn ondertussen, maar het is hier in Nederland al een tijdje prut met kleren qua weer. Gelukkig heb hem ik vorige week tussen de buien door 2 x  kunnen zien en zelfs opnamen kunnen maken.

De eerste was een echte guerilla-actie samen met Mac, we waren naar Purmerland gereden, naar een parkeerplaatsje van een natuurgebied aldaar. Ondanks de heftige lichtvervuiling van een nabij sportveld lukte het om de komeet met 10×50 verrekijker te spotten, en terwijl we met de telescoop aan het emmeren waren, een aantal korte opnamen te nemen met 135mm lens vanaf een statief.

Ik ben best tevreden met het resultaat, helemaal omdat het dus zonder tracking of fancy kalibratieframes ofzo is. Ik geloof dat het 24 x 2 seconden is, gestackt met DSS en nabewerkt in PixInsight.

Wat ik extra leuk vind is dat de “cosmic question mark” er ook op staat: linksboven de komeet staat een strengetje sterren in de vorm van een vraagteken.

De dag erna bleek het opeens helderder dan verwacht, en wilde ik het proberen met de Star Adventurer, gewoon vanuit de tuin. Helaas waren er -tegen de tijd dat de boel stond- toch weer dusdanig veel wolken dat ik niet echt genoeg frames kon schieten. Dus we doen het maar met een enkele opname:

Zoals je ziet staat de komeet nu linksboven de cosmic question mark! Grappig hoe snel hij beweegt he?

De afgelopen nachten zou hij tussen de Plejaden en Hyaden door geschoven moeten zijn maar daar heb ik dus niets van kunnen zien dankzij het crappy weer. Het ziet er voorlopig ook niet best uit, en de maan begint ook weer aardig in de weg te staan.

Zou hij straks in Januari nog een beetje leuk zijn? We gaan het meemaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.