Astrofotografie,  Astronomie

Kerst-maanfoto’s

Na een nachtje imagen en slecht slapen was ik veel te vroeg wakker op tweede kerstdag. We deden een bakkie koffie in bed en met de gordijnen half open bleek opeens dat het gewoon nog kraakhelder was? NICE! De telescoop stond nog buiten, dus hop, naar buiten met je vege lijf om maanfoto’s te maken! Om 8:00 stond ik weer bij de telescoop. Kerst-maanfoto’s! Yay!

Op deze foto’s heb ik dus wat meer mijn best gedaan en ik wilde eigenlijk mijn Lunar 100 project vooral met simpele spullen maken, maar ik denk dat ik deze toch maar toevoeg aan de galerij voor zover de objecten in de Lunar 100 lijst horen.

Widefield Plato en Mare Imbrium

Allereerst nam ik een opname zonder barlow van het gebied rondom Plato. Plato is de krater linksbovenin. De bergen rechtsboven Plato zijn de maan-alpen. De “zee” onder Plato is Mare Imbrium en die heel heldere krater rechtsonder het midden is Copernicus.

Widefield omgeving Mare Imbrium met Plato en de Apennines.

Wat meer ingezoomd op Plato en omgeving

Ik vind dit echt zo’n gaaf stukje. Kijk nou die schaduwen binnenin Plato, en achter die bergjes rechtsonder Plato. Die lichtere is Mons Pico, en de bergen precies onder Plato heten Montes Teneriffe.

Plato en de Alpen.

Montes Apennines (L4) met Erastothenes en Archimenes

Erastothenes is de krater onderin, en Archimenes die grotere linksbovenin.

Montes Apennines met omgevng

Een rijtje kratertjes + een muur

Van links naar rechts Ptolemaeus, Alphonsus, Arzachel, Thebit, Purbach, Regiomontanus en Walther… Onder Thebit zie je Rupes Recta, de ‘rechte muur’ (En dat is L15).

Straight wall plus kraters

Tot slot: Clavius en omgeving

Clavius is L9 maar ik snap niet helemaal wat er bedoeld wordt met “lacks basin features despite its size”. Wie het weet mag het zeggen?

Clavius en omgeving

De foto’s zijn gemaakt met een ZWO ASI 244 PRO door een Intes MK69 met baader IR filter.

Enfin, al met al een zeer prettige start van de tweede kerstdag en ik heb me behoorlijk vermaakt met het bewerken van deze foto’s en het uitzoeken wat er allemaal op staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.