Astronomie

Eindelijk: Solargraphs

Eerder deze week was het de langste dag. Hoezee, de nachten worden weer langer! En eindelijk, eindelijk, heb ik dan eens een begin gemaakt met solargraphy. Een solargraph is een foto gemaakt met en van zonlicht, met een blikje met een gaatje erin, en een velletje zelf-ontwikkelend fotopapier, dat je een halfjaar buiten ophangt. De zon “brandt” haar baan op het fotopapier door het gaatje heen, en omdat ze iedere dag een iets andere baan maakt, krijg je een soort van halve maan van zonlicht, met als bonus dat de voorgrond het zonlicht blokkeert en je die dus ook ziet. Klik hier voor voorbeelden

Op deze site kun je ook vinden hoe je zo’n blikje moet prepareren en waar je het fotopapier kunt kopen (dat was voor mij het lastigste). Ik heb er deze week een stuk of 5 gemaakt.

CldtomIWQAAbBMY.jpg large

Ik had er twee op mijn balkon gehangen, eentje gemaakt van een koffieblik en eentje zoals beschreven op de site hierboven (met een slim can en een blikje tomatenpuree).

pinhole1 pinhole2

Deze foto’s heb ik gemaakt met de pinhole lens die ik ooit van een vriend heb gekregen. Leek me wel toepasselijk. Hier is een wat betere foto:

solargraphblikken

Op de voorgrond het koffieblik en op de achtergrond, aan de dakgoot, het tweede blik. Na 3 dagen heb ik de tweede bliikje losgehaald en gecontroleerd, maar helaas niet echt een spectaculair resultaat: Er stond alleen 1 kort streepje op. Blijkbaar niet genoeg zon (en het gaatje te laag). Maar goed, wel een streepje en niet overbelicht, waar ik een beetje bang voor was. Het koffieblik wil ik wel een halfjaar laten zitten, ik hoop dat het gaffa houdt.

Vanmiddag hoop ik op mijn werk wat plekjes te vinden waar ik wat blikjes kan ophangen zodat de koepels mooi in beeld komen. En misschien dat ik er in Kollase eentje kan ophangen :3

Edit: Het werd een week later, maar ze hangen er:

Blikje1 Blikje2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.