Astrofotografie,  Astronomie

Komeet komeet komeet komeet komeet komeet

Vandaag ben ik vrij en gisteren was het helder. Dus je raadt nooit wat ik aan het doen ben geweest. Jawel, ik heb gisteravond komeet C/2022 E3 ZTF gefotografeerd en heb vandaag lekker de tijd genomen om de boel te stacken en te bewerken. Het nadeel daarvan: Als je zo lang met een foto bezig bent is het zo’n beetje hetzelfde als wanneer je een woord heel vaak achter elkaar zegt: op een gegeven moment slaat het gewoon helemaal nergens meer op.

Dus bij deze een voorzichtig resultaat. Ik moet echt nog beter leren kometen te stacken en bewerken. Wie de gouden tip/howto heeft: laat het aub weten! Ik vind het maar moeluk.

Resultaat

Dit is het resultaat van 42x90sec met de Canon EOS 60D met Samyang 135mm F/2.0 op mijn star adventurer.

Komeet C/2022 E3 ZTF op 30 januari 2023 vanuit Purmerend

Het bewerken was dus nog geen sinecure. De komeet beweegt namelijk in een andere richting dan de sterren dus als je gaat stacken, kun je uitlijnen op de komeet (en dan krijg je sterstrepen) of op de sterren (en dan krijg je een rare komeet). Dat kun je wel combineren maar eigenlijk is niets ideaal hiervoor. Ik gebruikte deze youtube howto maar zoals sommige andere mensen in de comments ook zeggen, je houdt sterstrepen over. Uiteindelijk is het resultaat hierboven dan ook gewoon ontstaan door heel voorzichtig bewerken 🙂

Ik ben heel benieuwd hoe anderen het doen. Heb jij veel komeet-ervaring? Laat me aub weten welke methode jij gebruikt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.