Astrofotografie,  Astronomie

Jupiter met GRS 7-10-22

Jupiter was in oppositie op 26 september dus dit is een mooie tijd om hem vast te leggen. Deze oppositie is volgens vele media overigens nog Heel Bijzonder En Speciaal, want hij staat dichterbij dan anders, maar dat boeit de kenner niet, want dat verschil is minimaal. Wat voor ons belangrijk is, is dat hij weer hoger staat dan de afgelopen jaren, waardoor we niet zoveel last hebben van turbulentie in de atmosfeer (seeing), en hem beter kunnen waarnemen.

En dat heb ik dus gedaan, gisteravond. De Grote Rode Vlek zou langskomen tussen middernacht en 2:00 en (ook niet onbelangrijk): het was helder. Dus de telescoop naar buiten, en imagen maar. Ik was op tijd begonnen, op het moment dat de GRS nog niet zichtbaar was.

Picture of Jupiter. The planet is round, light brown, slightly obloid, with several distorted horizontal lines.
Jupiter zónder GRS maar wel met een schattig ovaaltje rechtsonder!

Op zo’n avond maak je tientallen filmpjes (zoveel als mijn harde schijf toelaat meestal), maar niet alles is boeiend genoeg en in dit geval waren de eerste en laatste foto die ik maakte van Jupiter het best! Extra leuk om te zien hoe veranderlijk zo’n planeet kan zijn. Er zit ongeveer twee uur tussen de twee opnamen.

Picture of Jupiter. The planet is round, light brown, slightly obloid, with several distorted horizontal lines. 
The Great Red Spot is seen as a slightly orange-y spot about 1/10th of the length/width of the planet surface, located at the bottom left.
Jupiter met GRS, om 0:13 op 7 oktober 2022

Mocht je meer willen weten over hoe zo’n foto tot stand komt, is hier een uitleg in ‘gewonemensentaal’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.