Astronomie

Achterhoekweekend 2016

Afgelopen weekend was het dan weer tijd voor het Achterhoekweekend! Heerlijk lanterfanteren op een zompig veldje, zonnekijkeren, lachengierenbrullen, stevige kost, koukleumen, voor geen meter slapen en heel veel telescopen. Er waren wat studenten van de UvA meegekomen, maar verder waren er een stuk of 40 amateurastronomen, waarvan de meesten meer dan 1 telescoop mee had.

Dit is een impressie van het waarneemveld zaterdagmiddag:

(video gemaakt door Matthijs)

Vrijdagavond hebben we volop kunnen waarnemen. Het was niet supertransparant, maar toch goed genoeg om wat showobjecten de revue te laten passeren. Jupiter deed overigens ook een mooi showtje met schaduw- en maanovergangen, en de GRS kwam ook nog langs. De bovenste equatoriale band had een witte streep en er stonden ook wat donkerdere bolletjes op een lichte band. Echt een waar genot om naar te kijken en sommige van de masterstudenten waren ook erg onder de indruk. Ook M13 en M81/82 zijn nog langsgekomen. Op een of andere manier is de nacht omgevlogen zonder dat ik zelf superveel gezien heb, en opeens stond ik Saturnus en Mars waar te nemen om half 4 ‘s ochtends. Die twee waren waardige afsluiters van het waarnemen. Daarna nog een biertje gedronken en even opgewarmd met wat collega-amateurs, en naar bed om half 5. Eigenlijk een beetje voor spek en bonen, dat naar bed gaan, want ik slaap altijd amper tijdens dit soort weekends.

De volgende ochtend scheen het zonnetje volop en na de nodige sloot koffie was het tijd voor het betere lanterfanteren. Had ik gehoopt. Want op een of andere manier bleef ik toch heen en weer rennen om dit te regelen en dat te pakken en oh ik wil bij jou kijken en hee die-en-die is er ook! Heel veel blije en ontspannen gezichten in ieder geval! Er waren veel zonnetelescopen en hoewel hij er een beetje makjes bijstond, was er wel een mooie grote zonnevlek, die net op een zonnebloem leek. Ik heb hier een foto van gemaakt met mijn telefoon en die is best leuk gelukt!

20160409_190634

Verder hebben we nog wat spectroscoopjes geknutseld en daarmee naar de zon gekeken, en naar wat lampen die ik speciaal van de UvA mocht lenen. Ik heb een filmpje gemaakt van 1 van die lampen:

Hier zijn wat mensen het spectrum van de zon aan het bekijken:

20160409_140441

Men was erg enthousiast, ik vond het zelf ook weer erg leuk om te doen. De natuurwetten doen het nog steeds 🙂

Zaterdagavond was het helaas wat minder mooi weer en hebben we vooral erg gezellig buiten gezeten in onze skipakken. En toen, na een iets betere nachtrust, was het alweer de laatste dag en tijd om op te ruimen en naar huis te gaan. Frustrerend genoeg trok het gedurende de dag weer helemaal open en werden we getrakteerd op een strak blauwe lucht. Ik heb daarom zondagmiddag maar ERG rustigaan gedaan en ben ‘s avonds nog het balkon opgedoken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.